Melek Yatırımcı Nedir?

Planports Ekibi 28.12.2021 tarihinde yazdı Bu yazı 737 kere okundu

MELEK YATIRIMCI NEDİR?

Melek yatırımcılar, genellikle hisse senedi veya telif hakkı şeklinde, işletmenin bir parçası karşılığında gelecek vadeden şirketlere finansman sunan kişilerdir. Rakamlar yıllık bazda değişmekle birlikte, 2019 yılında melek yatırımcıların 70.000 şirkete yaklaşık 25 milyar dolar yatırdığını veriler üzerinde görebiliyoruz. Melek yatırımcılar, yalnızca çok yüksek gelirli veya net değere sahip yatırımcılara verilen bir sınıflandırma olan akredite yatırımcılar olabilir veya olmayabilir. 2012'de bu konudaki çeşitli düzenlemeler ile başlangıç yatırımcıları için kriterler, kitle fonlaması kampanyaları da dahil olmak üzere daha fazla günlük perakende yatırımcıyı içerecek şekilde genişletildi. Melek yatırımcılar genellikle iş dünyasından gelirler ancak bu onların tek çıkış noktası değildir.
 
Melek yatırımcıları şu şekilde sıralayabiliriz:
•  Avukatlar, doktorlar, muhasebeciler ve mali danışmanlar gibi iş profesyonelleri.
•  Sıralamalarda yükselen ve başarılı bir iş yürütmek için ne gerektiğini bilen C düzeyindeki şirket yöneticileri.
•  Başarılı küçük işletme sahipleri ve halihazırda başarılı şirketler kurmuş olan ve parlak ve karlı bir geleceği olan startup'ları nasıl tanıyacağını bilen girişimciler.
•  Küçük işletmeleri finanse etmeyi profesyonel bir eğlence haline getiren yatırımcılar.
•  Gruplar halinde para havuzları toplayan, şirket başarılı olursa, her bir kişinin nihai kârın küçük bir payı karşılığında küçük bir miktar yatırım yaptığı kitle fonlaması platformları.

Melek yatırımcı nedir

Melek Yatırım Nasıl Çalışır?

Melek yatırımcılar, bir şirketin ilk aşamasında, “tohum” veya “melek” olarak finansman aşamasında yer almayı tercih ederler. Bu, meleğin şirket henüz yalnızca bir fikir olarak var olduğunda, yatırım yaptığı anlamına gelebilir veya bir iş zaten çalışır durumdayken yatırım yapılması anlamına gelebilir. Melek yatırımcılar, orijinal finansman sağlandıktan ve riskler biraz da olsa ortadan kalktıktan sonra daha büyük bir yatırım gerektirmeden önce gelir. Yatırımları, ilk finansmanın tükenme tehdidinden sonra ve risk sermayesi grupları gelecek vaat eden bir işle ortak olmaya ilgi göstermeden önce, gelişimin kritik (ve genellikle erken) bir aşamasında bir şirketi büyütmek için gereklidir.

Gerçek yatırım süreci şu şekilde gerçekleşir:
•  Melek yatırımcılar, kulaktan kulağa, iş ve endüstri seminerleri veya kongreleri, profesyonel yatırım kuruluşlarından gelen yönlendirmeler, çevrimiçi iş forumlarından veya ticaret odası toplantıları gibi yerel etkinlikler aracılığıyla genç ve gelişmekte olan şirketlerle bağlantı kurar.
•  Karşılıklı çıkar varsa, melek yatırımcı, kurucularla konuşarak, iş yatırım belgelerini gözden geçirerek ve şirketin hedeflediği sektörü ölçerek genç şirket üzerinde durum tespiti yapacaktır.
•  Yatırımcı arasında sözlü bir anlaşma yapıldığında, yatırım koşulları, ödemeler veya öz sermaye yüzdeleri, yatırımcı hakları ve korumaları, yönetişim ve kontrol parametreleri ve melek için nihai bir çıkış stratejisi ile ilgili anlaşmaları içeren bir ön şart veya sözleşme hazırlanır.
•  Sözleşme sonuçlandırıldığında, fiili bir yasal anlaşma oluşturulup imzalanır, anlaşma resmi olarak kapatılır ve yatırım fonları şirketin kullanımı için serbest bırakılır.

Katkı tutarları değişiklik gösterse de, fonlama seviyeleri 5.000 ABD Doları kadar düşük ve 150.000 ABD Doları kadar yüksek olabilir. Bazı melek yatırımcılar bir sendika olarak bir araya gelir ve belirli şirketler için 1 milyon dolara kadar finansman sağlayabilir. Melek yatırımcılar genellikle bir şirkette %25'ten fazla hisse almazlar. Kıdemli melek fon sağlayıcıları, şirketlerini başarılı kılmak için en yüksek teşvike sahip oldukları için şirket kurucularının kendi şirketlerinde en yüksek hisseye sahip olmaları gerektiğini bilirler.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM