Müşteri Algısı Neden Önemlidir?

Planports Ekibi 13.02.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 2089 kere okundu


MÜŞTERİ ALGISI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Müşteri algısı yalnızca ürün veya hizmetlerinizi satın alan tüketicileri değil, bir ürünle veya hizmetinizi bir işlem yapmadan görenleri de etkiler. Bu nedenle, tüm girişimcilerin, ideal müşterileri olanların, genel kamuoyu gibi şirketlerini nasıl algıladıklarını anlamaları önemlidir. Her iki kitle de dikkate alındığında, küçük işletme sahipleri, potansiyel müşterileri harekete geçirmek ve müşterileri gibi algılarını tıpkı sizinki gibi bir şirket arayan başkalarıyla paylaşmaya teşvik etmek için bir marka oluşturabilir.

Müşteri algısını ne tanımlar?

Reklam, sosyal medya, müşteri hizmetleri, incelemeler, eleştiriler ve halkla ilişkiler dahil olmak üzere müşterilerinizin işletmeniz hakkındaki algılarını etkileyen birçok faktör vardır. Tüm bu faktörlerde rol alan kitlenizde yanıt oluşturan dört temel işlevdir.
Müşteri algı teorisi, izleyicinizi şirketinizle etkileşime girmeye ve harekete geçmeye ve neyin motive ettiğini yakından inceliyor. Bu motivasyonun incelenmesi, küçük işletme sahiplerinin reklamlarına, müşteri geri bildirimlerine, halkla ilişkiler, sosyal medya pazarlaması ve müşteri hizmetleri politikalarına nasıl yaklaşacaklarını belirlemelerine yardımcı olabilir.

Satışları Artırmak İçin Müşteri Algısını Kullanma

Genel halk ve ideal müşteri, markanızdan eşit şekilde etkilenir ve müşteri algısını belirleyen markanızdır. Küçük bir işletme sahibi olarak, müşterilerinizin şirketinize ilişkin algılarını olumlu yönde etkilemek, genellikle ürün veya hizmetinizi satın alarak veya işinizi arayan bir kişiye önererek, algılarına etki eden daha fazla müşteriye dönüşür.
İşte, müşterilerinizi nasıl etkileyeceğiniz ve markanızı nasıl güçlendireceğinizle ilgili birkaç öneri;

 1. Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya, iyi yönetildiğinde önemli bir yatırım getirisi sağlayabilecek değerli ve nispeten ucuz bir pazarlama aracıdır. Ancak, odak noktanızın çok ince yayılmaması ve her sosyal medya platformunda pazarlanmaya çalışılmaması önemlidir. Bunun yerine, hangi platformların işinize en iyi şekilde hizmet ettiğini inceleyin.
Günümüzde mevcut sosyal medya platformu seçenekleri, düzenli aralıklarla açılan yeni ağlarla değişmektedir, bu nedenle, işiniz için doğru sosyal medya platformlarını seçerken ne zaman farkına varmanız gerekir. Bazı platformlar hızlı müşteri hizmeti ve halkla ilişkiler yanıtları için daha uygun olurken, diğerleri ürün veya hizmetlerinizi kısa sürede gösteren güçlü kısa görsel kampanyalar için daha iyidir. İdeal müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayan bir algı oluşturmak için bir strateji geliştirin ve sohbet etmeyi, paylaşmayı ve etkileşime girmeyi istedikleri yere uygulayın.

2. Müşteri Hizmetleri

Memnun bir müşterinin bir şirkette edindiği deneyimler hakkında 2 veya 3 kişiye nasıl söyleyeceği konusunda eski bir anekdot var, memnun olmayan bir müşteri ise 8 ila 10 kişiye bahseder. Her etkileşim işinizi yapabilir veya bozabilir, bu nedenle verilen hiçbir müşteri etkileşimini asla almayın. Bununla birlikte, kaliteli müşteri hizmetinin, müşterilerin sizden ne bekleyebilecekleri konusunda sınırları belirlemenin yanı sıra, daha büyük problemler ortaya çıkmadan geri bildirimlerini dahil etmeyi de unutmamak önemlidir.

3. Topluluk Katılımı

Günümüzde tüketiciler arasında paylaşılan yaygın bir şikayet, yılın çoğunluğu için belirli bir toplulukla etkileşime girmeyen işletmelerin aniden büyük miktarda reklam kampanyaları ve finansal veya sosyal olarak uygun olduğunda daha yüksek görünürlükle göründüğü şeklindedir. (Örneğin, yıllık gurur sırasındaki büyük bankalar ve teknoloji şirketleri Haziran ayında geçit töreni yapar.) Hedef kitlenize yıl boyunca değerlerini, inançlarını ve tutumlarını paylaştığınızı göstermek için yeni kampanyalar başlatın ve “sezon dışı” topluluk etkinliklerini destekleyin.

4. Seçici Algı Pazarlaması

Müşterilerin her gün bombardıman ettikleri tüm reklamlara dikkat etmesi neredeyse imkansız, bu nedenle çoğu insan o sırada ilgisini çekmeyen ürünler veya hizmetler için mesajları filtreliyor. Pazarlama stratejilerini, ürünlerini filtrelemeyen potansiyel müşterilerin önüne çıkarmak için uyarlayan şirketler, seçici algı pazarlamasını kullanıyor ve sonuçlar genellikle etkili oluyor. Örneğin, yerel kahve dükkanlarına ve ortak çalışma alanlarına defter tutma veya küçük işletme muhasebe hizmetleri için reklam vermek, hizmetlerinize ihtiyaç duyabilecek genç girişimciler tarafından görülebilecek bir yerel gazeteye reklam vermekten daha ekonomiktir.

5. Eşsiz Satış Öneriniz

Olumlu bir müşteri algısı geliştirmenin en akıllı yollarından biri, işinizi rekabetten farklı kılan şeyleri vurgulamak ve teşvik etmektir. Hedef kitleniz sürekli olarak reklamlarla doludur, günlük olarak etrafını saran duyusal aşırı yük duvarını kırmayı zorlaştırır. Ancak ideal müşterinize ulaşmak için her zaman daha büyük bir bütçe veya viral pazarlama kampanyaları almaz. Bazen ihtiyaç duyduğunuz tek şey potansiyel müşterinizin istediğini ne sunabileceğinizi bilmektir.
Yeni bir işe başlayan birçok girişimci için açıkça görünmesine rağmen, müşteri algısı gezinmesi zor bir alan olabilir. Mantık, güçlü bir iş planı, uzman işlevselliği ve verimli müşteri hizmetleri ile birlikte harika bir fikrin bizi girişimcilik başarısı yolunda ilerletmek için yeterli olması gerektiğini söylüyor. Ancak gerçeklik bize işletmelerin %50’sinin ilk 5 yılda başarısız olmasının bir nedeni olduğunu ve müşteri algısının bu talihsiz sonuçta rol oynadığını gösteriyor. Ancak, hedef kitlenizin işletmenizin pazarlama ve müşteri katılımına verdiği tepkinin dikkatlice incelenmesiyle, şirketinizin başkalarının başarısız olduğu yerlerde başarılı olduklarını görecek kadar anlayışlı olabilirsiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM