Müşteri Çeşitleri

Planports Ekibi 17.01.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 13135 kere okundu




MÜŞTERİ ÇEŞİTLERİ

Çoğumuz, yeni müşteri kazanmak için tüm reklamlarımızın, gösterimlerimizin ve fiyatlandırmalarımızın yapıldığından emin olmak için takıntılıyız. Satışları arttırmak için yeni müşterileri takip etmeye odaklanılması kesinlikle temkinli ve zorunludur, ancak aynı zamanda bizi incitebilir. Bu nedenle, odak noktamız şu anda en iyi müşterilerimiz olan müşterilerimizin yüzde 20'si olan sadık müşterilerdir.
Perakende de, mevcut en iyi müşterilere odaklanma fikri sürekli devam eden bir fırsat olarak görülmelidir. Bu teorinin ardındaki mantığı daha iyi anlamak ve müşteri sadakati oluşturma zorluğuyla yüzleşmek için müşterileri beş ana müşteri türüne ayırmamız gerekiyor:
  1. Sadık Müşteriler: Müşteri tabanımızın yüzde 20'sinden fazlasını temsil etmiyorlar, ancak satışlarımızın yüzde 50'sinden fazlasını oluşturuyorlar.
  2. İndirim Müşterileri: Mağazalarımızı sık sık ziyaret ediyorlar, ancak kararlarını markalarımızın boyutuna göre alıyorlar.
  3. İtici Müşteriler: “Yapılacaklar” listesinin başında belirli bir ürünü almak zorunda değiller, ancak bir hevesle mağazaya geliyorlar. O zaman iyi görünen şeyleri satın alacaklardır.
  4. İhtiyaca Dayalı Müşteriler: Belirli bir madde türü satın almak için özel bir niyetleri vardır.
    5. Dolaşan Müşteriler: Mağazaya girdiklerinde akıllarında özel bir ihtiyaç veya istek yoktur. Aksine, bir deneyim veya topluluk duygusu istiyorlar.Eğer işimizi büyütme konusunda ciddiysek, çabalarımızı sadık müşterilere odaklamalıyız ve itici müşterileri kullanmak için mağazamıza dikkat etmeliyiz. Diğer üç müşteri türü de işimizin bir bölümünü temsil ediyor, ancak onlar üzerinde çok fazla durursak kaynaklarımızı yanlış yönlendirmemize neden olabilir.
Aşağıda, müşteri türlerinin her biri ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında daha fazla bilgi verilmektedir:
Sadık Müşteriler
Doğal olarak, bu müşterilerle düzenli olarak telefon, posta, e-posta, sosyal medya vb. aracılığıyla iletişim kurmamız gerekir. Bu insanlar satın alma ve satış kararlarımızı etkileyebilecek ve etkilemesi gereken kişilerdir. Hiçbir şey sadık bir müşterinin verilerini almaktan ve onlara ne kadar değer verdiğinizi göstermekten daha iyi hissettiremez.
İndirim Müşterileri
Bu kategori, envanterinizin geri dönmesini sağlamaya yardımcı olur ve sonuç olarak, nakit akışına önemli bir katkıda bulunur. Bununla birlikte, bu aynı grup, çoğu zaman, size maliyeti yüksek olabilir çünkü ürünü iade etmeye daha meyillidirler.
İtici Müşteriler
Açıkçası, bu, hepimizin hizmet vermeyi sevdiğimiz müşteri segmentidir. Bir dürtü alışverişine yardım etmekten ve önerilerimize olumlu yanıt vermekten daha heyecan verici bir şey yoktur. Ekranlarımızı bu gruba hedeflemek istiyoruz çünkü bize önemli miktarda müşteri bilgisi sağlayacaklar.
İhtiyaca Dayalı Müşteriler
Bu kategorideki insanlar belirli bir ihtiyaçtan etkilenir. Mağazaya girdiklerinde, bu ihtiyacı hızlı bir şekilde doldurup doldurmadıklarını görmeye çalışacaklar, aksi takdirde derhal ayrılacaklardır. Belirli bir durum, belirli bir ihtiyaç veya mutlak bir fiyat noktası gibi çeşitli nedenlerle satın alırlar. Bu insanları memnun etmek ne kadar zorsa, iyi bakılırsa sadık müşteriler de olabilirler. Satış görevlileri, onları hizmet etmekten çok eğlenceli bulmayabilir, ancak sonunda, en büyük uzun vadeli büyüme kaynağınızı temsil edebilirler.
Dolaşan Müşteriler
Birçok mağaza için, trafik açısından bu en büyük segmenttir, aynı zamanda en küçük satış yüzdesini oluştururlar. Bu grup hakkında yapabileceğiniz çok fazla şey yok, çünkü sahip olduğunuz gezgin sayısı mağaza konumunuz tarafından her şeyden daha fazla kullanılıyor.
Bununla birlikte, acil satışlarınızın büyük bir yüzdesini temsil etmese de, toplulukta sizin için gerçek bir ses olduklarını unutmayın. Birçok gezgin sadece onlara sağladığı etkileşim ve deneyim için alışveriş yapıyor. Alışveriş, onlar için başka bir kişinin düzenli olarak spor salonuna gitmesinden farklı değildir. Sadece etkileşim arayışında oldukları için, mağazadaki deneyimlerini başkalarına da aktarmaları çok muhtemeldir. Bu nedenle, dolaşan müşterileri görmezden gelinememesine rağmen, onlarla harcanan zamanın en aza indirilmesi gerekir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM