Müşteri İhtiyaç Analizi

Planports Ekibi 17.05.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 3173 kere okundu
MÜŞTERİ İHTİYAÇ ANALİZİ

Ürün veya mesajın, müşteriye değer sağlamak için gereken avantajları, nitelikleri ve özellikleri sunmasını sağlamak için müşterinin derinlemesine bir analizini sağlamak üzere ürün geliştirme ve markalamada müşteri ihtiyaçları analizi kullanılır.
Bir müşteri ihtiyaç analizini başarıyla yürütmek için aşağıdakileri yapmanız gerekir:
1. Müşteri İhtiyaç Analizi Anketi
Müşteri ihtiyaç analizi tipik olarak, şirketlerin kendi hedef pazar ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl istiflediklerini kendi rekabetçi pazarlarındaki konumlarını bulmalarına yardımcı olan anketler yürütülerek yapılır.
Ankette öncelikle markanız ve rakipleriniz, ayrıca müşterilerin ürün farkındalığı ve genel olarak marka tutumları hakkında sorular sormalısınız.
Sorular şunları içerebilir:
Markanızla pozitif ve negatif kelime ilişkileri hakkında sorular
Müşterilerinizden markanızı benzer ve / veya rakip markalarla gruplandırmasını isteyen sorular
Markaları kullanım tercihlerine göre karşılaştırma ve sıralama soruları
2. Araç Sonu Analizi
Müşteri ihtiyaçları analizi anketini gerçekleştirdikten sonra, müşterilerinizin sizden satın alma nedenlerini ve ürün veya hizmetinizi rakiplerinizden farklı kılan özellikleri daha iyi anlamak için cevapları kullanabilirsiniz.
Bir araç sonu analizi, bir müşterinin neden ürününüzü satın almasının temel nedenlerini belirlemek için bu cevapları analiz eder. Bu alıcı nedenleri üç ana gruba ayrılabilir:
1. Özellikler:  Bir müşteri, satın almada yer alan özellikler nedeniyle bir ürün veya hizmet satın alır. Eğer müşteri bir bilgisayar alıyorsa, örneğin, diğer seçeneklerden daha küçük ve daha hafif olduğundan satın alabilirler.
2. Yararları:  Bir müşteri, gerçek veya algılanan bir fayda nedeniyle bir ürün veya hizmet satın alır, onlara teklif edeceğine inanır. Müşteri, bilgisayarı diğer cihazlarıyla kablosuz olarak kolayca senkronize ettiği için de satın alabilir.
3. Değerler:  Bir müşteri, gerçek veya algılanan benzersiz, bireysel değerler için bir ürün veya hizmet satın alır, yerine getirmelerine yardımcı olacağına inanır. Müşteri, bilgisayarın daha yaratıcı veya sanatsal olmalarına yardımcı olacağını ve diğer kişisel veya profesyonel sanatsal fırsatların kilidini açacağını düşünebilir.
Tahmin edebileceğiniz gibi, bir şey satın almanın bu nedenleri müşteriden müşteriye değişebilir, bu yüzden bu müşteri anketlerini yapmak, cevapları toplamak ve bunları bu üç kategoride gruplamak önemlidir. Oradan, hangi motive edici faktörleri çözdüğünüzü ve ürününüzü veya hizmetinizi pazarda daha da rekabetçi hale getirmek için hangisini geliştirebileceğinizi belirleyebilirsiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM