Müşteri Kaybı Nasıl Önlenir?

Planports Ekibi 16.05.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1626 kere okundu
MÜŞTERİ KAYBI NASIL ÖNLENİR?

Müşteri kaybı, kuruluşunuzun ürünlerini veya hizmetlerini belirli bir zaman diliminde kullanmayı ve satın almayı bırakan müşterilerin yüzdesidir. Kayma oranı, çeyreklik gibi bir zaman diliminde kaybettiğiniz müşteri sayısını, zaman dilimine başladığınız müşteri sayısına bölerek hesaplanır.
Elbette, kayıp oranınızın mümkün olduğu kadar düşük olmasını istiyorsunuz, bunun anlamı müşteri kazancını en üst düzeye çıkarmaktır. %0'lık bir kayıp oranına sahip olmak neredeyse imkansız; müşterileri kaybetmek normaldir, ancak asla çok yüksek olmasına izin vermek için kayıp oranınıza çok az dikkat etmek istemezsiniz.
Bu nedenle, şirketinizin kayıp oranının zirvesinde kalmak ve müşteri kaybını önlemek için aşağıdaki adımları izleyin.
Üstün müşteri hizmeti ve desteği sağlamak.
Müşterilerin çalkalanmasının büyük bir nedeni kaliteli müşteri hizmetleri eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Müşteriler, kuruluşunuz tarafından duyulduğunu hissetmek ister, bu yüzden onlara yaptıklarını ispatlar.
Proaktif olarak üstün hizmet ve destek sağlayabilirsiniz. Bir müşteri, gönülsüzce onlarla iletişim kurmak için bir şikayetle ulaşana kadar beklemeyin. Bildiğiniz kadarıyla artık satın aldıkları ürün için bir yükseltme olduğunu ya da satın aldıkları üründe keşfedilen bir aksaklık olduğunu öğrenirseniz, onlara bireysel olarak ulaşmak için bir noktaya değininiz.
Destek sunmak için harcadığınız zamanı takdir edeceklerdir, özellikle de ihtiyaç duyduklarını bile bilmiyorlarsa. Şirketiniz için bir satışın bir aracı olmaktan daha önemli olduğunu düşünüyorlarsa, büyük olasılıkla sadık kalmaları muhtemeldir.
Satın alımın ötesinde bir değer sağlayın.
Üstün hizmet ve destek sağlamanın yanı sıra, mevcut müşterilerinize değer vermenin ve çalkalamalarını engellemenin başka yolları da var. Bunların hepsi, şirketinizin, tek bir ihtiyacı karşılamak için ihtiyaç duydukları tek bir üründen daha fazlasını sunacak gibi hissetmelerini sağlamaktır. Müşterilerinize kuruluşunuzun benzersiz bir değer sağladığını gösterin.
Bazı örnekler günlük veya haftalık haber bültenleri göndermeyi, bunlarla ilgili blog gönderilerini paylaşmayı veya şirketiniz tarafından düzenlenen yaklaşan etkinlikler ve programlar hakkında güncel tutmayı içerir. Varsa, e-posta bülteninize kaydolmaları için onları teşvik edin; şirketinizin adını gelen kutusunda görmeye alışırlar.
Size aktardıkları deneyimlerle veya satın aldıkları ürünlerle ilgili blog gönderilerini paylaşarak, onları hatırladığınız ve düşündüğünüz için gurur duyarlar. Ve bu değerli içerik hayatlarını daha da iyileştirecek ve onlara neden işinizi ilk tercih ettiklerini hatırlatacaktır.
Müşteri deneyimlerini kişiselleştirin.
Daha önce de belirtildiği gibi, müşteriler kendilerini özel hissettirmek istiyor. Evet, gerçekçi bir şekilde, yüzlerce, binlerce hatta on binlerce müşteriye sahip olduğunuzu biliyorlar. Ancak kalplerinde küçük bir kısmı önemli ve hatırlandıkları gibi hissediyor. Bu nedenle müşteriler, favori restoranlarında, barlarında ve mağazalarında isim olarak tanındıklarında bayılırlar. Ücretsiz ürünler kadar özel bir muamele görmeseler bile, kendilerini gördükleri gibi hissettirir.
Benzer şekilde, müşterileriniz için bu deneyimi markanız aracılığıyla yaratmak istersiniz. Her müşteri sizin için özel olduğunu düşünmelidir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM