Müşteri Kaybetme Nedenleri

Planports Ekibi 31.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1983 kere okundu

MÜŞTERİ KAYBETME NEDENLERİ

Ürününüzü pazarlamak için zaman harcıyorsanız ancak istediğiniz kadar satış yapmıyorsanız, nedenini değerlendirmek ve ayarlamalar yapmak önemlidir. Tüketicilerin, satın almaya karar vermeden önce geçtikleri ihtiyaçları ve adımları vardır. Pazarlamanız bu gereksinimleri karşılamıyorsa, muhtemelen ürününüzün satmamasının nedeni budur. Fiyata ek olarak, tüketiciler ürünlerin faydaları ve yapabilecekleri ile ikna edilmektedir. Pazarlama çabalarınızın etkili olabilmesi için, tüketicilerin faydalı olduklarına ve iyi bir değer sağladığına ikna edilmelidir.Müşterilerinizin ürününüzün kendileri için faydalı olduğuna ve paranın karşılığına değer vermenin, yapmaktan daha kolay olduğuna inandırmak ürünlerinizi, tüketicileri müşterilerinize dönüştürecek şekilde pazarlamada nasıl daha iyi yapabileceğinizi değerlendirin. Yaklaşımınızda değişikliklere ihtiyaç duymanızın muhtemel olduğu beş alan vardır.

Farkındalık eksikliği
Tüketiciler farkında olmadıkları ürünleri satın alamazlar. Pazarlama yapıyorsanız, ancak tüketiciler hala ürününüzü bilmiyorsa, neden işe yaramadığını değerlendirmenin zamanı gelmiş olabilir. Mesajınızla doğru pazarı hedefliyor musunuz? Mesajınız ürününüzle ilgilenecek olanlara ulaşıyor mu? Çözümün her zaman daha fazla pazarlama olmadığını hatırlamak önemlidir, çünkü sorun pazarladığınız yerde ve hangi pazarlama araçlarını kullandığınızla ilgili olabilir. Hedef pazarınızın temel demografik özelliklerini değerlendirin ve pazarlama çabalarınızın onlara en çok ulaştığı yerleri araştırın.

Anlayışsızlık
Tüketiciler sadece fiyata göre ürün satın almazlar. Fiyat faktörünü de dikkate alarak, ancak ürününüzün getirdiği faydalara göre satın alırlar. Müşterilerinize ürününüzün faydalarının ne olduğunu sorduysanız, bilebilirler mi? Bu önemli. Tüketicilerin ürününüzü satın almakla ilgilenmesi için pazarlamanızın ürününüzün yararlarına odaklanması gerekir. Ürününüzün en önemli üç avantajının bir listesini oluşturun ve pazarlama mesajınızdakileri kullanın.

Algılanan Değer Eksikliği
Tüketiciler, değeri olmayan olarak algıladıkları ürünleri satın almayacaklardır. Müşteriler ürününüze neden değer vermeli? Algılanan değer yaratmak için ürününüzün avantajlarını kullanabilirsiniz ve ürününüzün satışına yardımcı olan algılanan değerdir. Bir müşteri değeri göremezse, ürününüzü iletecektir. Pazarlama mesajınızda bu algılanan değeri oluşturmak için, aslında ürünlerini reklam, gösterim veya başka yollarla kullanan kişilere gösterin.

Gereksiz
Tüketiciler ürününüzün ihtiyaçlarını nasıl karşıladığını biliyor mu? Hayatlarını kolaylaştırıyor, zaman kazandırıyor, kendilerini daha iyi hissettiriyor mu? Ürününüz hangi ihtiyacı karşılıyor? Bunu tüketicilere söylemelisiniz. Onları tahmin etmeyin veya kendi başlarına cevap bulmayın. Onlara anlatın ve ürününüze neden ihtiyaç duydukları konusunda onları eğitin. Pazarlama çabalarınızın ürünlerinizin nasıl değer kazandığını göstermesi gibi, ürününüzün yokluğunun tüketiciler için nasıl sorun yaratabileceğini de göstermeleri gerekir.

Erişilemez
Tüketiciler, mevcut olmayanları satın alamazlar. Ürününüzü duyarlar ancak erişilebilir değilse, unutun. Tüketiciler ürününüzü alma ve kullanma kolaylığı istiyor. Ürününüzü onlar için nasıl daha erişilebilir hale getirebilirsiniz? Farklı yerlere mi koyuyor? Ürününüzü farklı şekilde dağıtmak mı istiyorsunuz? Belki de ürününüzü çevrimiçi sunuyorsunuz. Ürününüzün erişilebilirliğini değerlendirin ve değişiklik yapmanız gerekip gerekmediğine bakın. Ürününüzün niteliğini ve hedef demografinizi dikkate alın. Bazı öğeler belirli demografik verilerle çevrimiçi olarak daha iyi satılırken, diğerleri müşterilerin onları görüntüleyebileceği veya bir mağazada bizzat nasıl çalıştıklarını görebileceği şekilde satma olasılığı daha yüksektir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM