Niş Pazarlama Nedir?

Planports Ekibi 04.06.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2620 kere okundu

Image title

NİŞ PAZARLAMA NEDİR?

İngilizce karşılığı ‘’niche marketing’’ dir. Tam olarak anlamına bakacak olursak; Niş pazarlama göreceli olarak benzer özelliklerde mal ve hizmetlere ihtiyaç duyan, bir ya da daha çok benzer özelliği paylaşan, küçük bir tüketici kitlesinin isteklerini daha iyi karşılamak amacıyla geliştirilen pazarlama faaliyetlerine denir. Kısaca küçük bir pazarlama stratejisi de diyebiliriz. Fakat dar kapsamlıdır. Küçük işletmeler büyük işletmelere göre daha masraflı, daha zayıf alanlarda uzmanlaşmaktadırlar. Bu durum küçük işletmelerin tek bir alanda uzmanlaşmalarını sağlar. Yani küçük işletmeler pazara bir veya en fazla 3 ürünle katılırlar.

Niş pazarlamada az sayıda insanı çok fazla tatmin edebilecek ürünler ortaya çıkar. Niş pazarlamanın önemli olduğu bir noktada boşlukları tamamlıyor olmasıdır. Yani piyasada pek görülmeyen mal ve hizmetleri sağlıyor olmasıdır. Fırsatları değerlendirenler sağlam bir pazar elde etmiş olurlar. İyi değerlendirebilirse maliyetin üzerinde bir kar payı elde edilebilir. Pazarda olmayan ürünlerini pazarladıkları için müşteri verilecek her fiyatı onaylayacaktır. Niş pazarlama müşteri memnuniyetini daha kolay hale getirir. Üretim miktarı ve satış oranı düşük fakat kar oranı yüksek bir pazardır. Yani finans ve stok maliyetinden tasarruf sağlanır.

Niş pazarlama yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlardan en önemlileri hedef kitleyi doğru seçmektir. Pazara girmek için doğru teknolojik alt yapı elde edilmelidir. Çoğu zaman mikro pazarlama ile karıştırılmaktadır. Kesinlikle karıştırılmamalıdır. Çünkü niş pazarlama küçük grupları hedef alırken mikro pazarlama bireyleri hedef alır. Kitlesel pazarlamadaki rekabet ortamı niş pazarlamada yoktur. Çünkü niş pazarlamada geniş bir alanda özel bir yere odaklanmak esastır. Niş pazarlamanın zayıf bir yönü vardır o da ani değişikliklere karşı riskli olmasıdır.

Yani genel olarak toparlayacak olursak, niş pazarlama işletmelerin zor koşullarda faaliyet sürdürmelerini ve başarıya ulaşmalarını sağlayacak önemli yöntemlerden biridir.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM