Özel Sermaye Nedir?

Planports Ekibi 27.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 3642 kere okundu

ÖZEL SERMAYE NEDİR?

Özel sermaye, borsada halka açık olmayan şirketlerin borç ve hisse senetlerini ifade eder. Bu terim aynı zamanda başlangıç ​​olarak bilinen yeni başlayan işletmelere yatırım yapılan risk sermayesini de ifade edebilir.Özel sermaye hisseleri halka açık hisse senetlerinden daha az likittir. Özel hisse senedi satıcıları önce ilgilenen alıcıları bulmalıdır ve bu nedenle yatırımcılar genellikle onlardan daha yüksek hisse senedi risk primi kazanmayı bekler. Economist'in terimler sözlüğünde özel sermaye;
“Bir şirketin hisseleri özel olarak tutulduğunda ve kamu piyasalarında işlem görmüyorsa hem olgun özel şirketler hem de girişim olarak yeni başlayan işletmelerdeki payları içerir.”
Özel sermaye yatırımcıları genellikle şu durumlarda paralarını kazanmayı bekler:
- Şirket halka açıldığı zaman
- Yeniden sermayelendirildiğinde

Özel sermaye stratejileri

Özel sermaye aşağıdaki en yaygın stratejileri içerir:
  • Asma sermaye: Borç verme durumunda, borcun temerrüt faizine veya şirketin mülkiyetine dönüştürülmesine ilişkin haklar veren bir özvarlık ve borç finansmanıdır.
  • Sıkıntılı Yatırımlar: Başı belada olan şirketlere yapılan yatırımlardır.
  • Büyüme Sermayesi: Genellikle işletmeleri yeniden yapılandırmak, büyük bir kazanımı finanse etmek veya işletmenin kontrolünü değiştirmeden yeni pazarlara girmek için sermaye gerektiren nispeten olgun şirketlere yapılan azınlık yatırımlarıdır.
  • Risk Sermayesi: Gelecek vaat eden büyüme potansiyeline sahip olduğu düşünülen girişimlere yapılan yatırımlardır.
Bazen, özel sermaye, uzun vadeli likit olmayan yatırım stratejilerini destekleyen sermayeyi tanımlamak için kullanılan geniş bir kategoride gruplandırılır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM