Patent Nedir?

Planports Ekibi 04.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 905 kere okundu

PATENT NEDİR?

Patent, bir kişinin buluşunu tescil eder ve bu buluşu izinsiz kullanan, ithal eden veya satan herhangi bir kişiye karşı yasal işlem yapmasına izin verir. Bir buluşun sahibiyseniz, diğer kişilerin kopyalamasını veya izniniz olmadan herhangi bir şekilde kullanmasını önleme hakkını size verir.Patentlenebilir bir buluş, fiziksel veya soyut bir şey olabilir. Mevcut bir soruna yeni bir teknik çözüm sağlayan bir ürün ya da süreç olabilir.Bir şeyi yapma yöntemi, teknik bir gelişme, belirli nesnelerin işleyişi veya yeni bir ürünün bileşimi patentli olabilir.Başvurunuz onaylandığında, belirli bir süre boyunca bir işlemi veya ürünü yapma ve satma hakkına yasal olarak hak kazanırsınız.
Patentler, bildirdiğiniz tarihten itibaren yirmi yıl geçerlidir. Yıllık ödemelerinizi sürdürdüğünüzden emin olun, aksi takdirde koruma ortadan kalkar.
Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), patenti “genel olarak bir şey yapmanın yeni bir yolunu sunan veya yeni bir teknik çözüm sunan bir ürün veya süreç olan bir buluş için verilen özel bir hak olarak tanımlamaktadır."
Sadece bir şeyi düşünemez ve patentli tutamazsınız. Nasıl çalışacağını, icatınızın nasıl yeni ve benzersiz olduğunu ve bir sorunu çözdüğünü ayrıntılı olarak açıklamanız gerekir. Eğer sadece fikirler patentlenebilseydi, nasıl çalıştıklarını icat etmek zorunda kalmadan 40 kişiyle oturup 20.000 fikir düşünür ve hepsini patentleyebilirdim. Binlerce insan bizimle aynı şeyi yaptıysa, kimsenin bir şey araştırmasına ve geliştirmesine izin verilmemesi çok uzun sürmezdi.
Patentler, ticari markalar ve telif hakları fikri mülkiyet örnekleridir. Fikri mülkiyet, icatlar, sanatsal ve edebi sanat eserleri, müzik besteleri, semboller ve tasarımlar dahil olmak üzere zihnin yaratımlarını ifade eder.

Patent avantajları

Buluşunuz patentli olur olmaz, sadece buluşunuzdan yararlananlardan korunmakla kalmaz, aynı zamanda bir proje veya şirketiniz için finansman sağlamak için de kullanabilirsiniz.

Patentli bir şey elde etmek için en çok bahsedilen avantajlardan bazıları:

  • İzniniz olmadan başkalarının buluşunuzu satmasını, ithal etmesini, kopyalamasını veya üretmesini önleme hakkını verir.
  • Koruma yirmi yıl boyunca geçerlidir; bu da rakipleri veya potansiyel rakipleri uzak tutmak için uzun bir zaman.
  • Patentli ürününüz için bir pazar talebi olduğu varsayıldığında, sizden başka kimse rekabet etmiyorsa daha yüksek fiyatlar talep etme olasılığınız yüksektir. Tekel olarak, tedarikçi atışları çağırır.
  • Üçüncü bir tarafa iyi bir icat lisansı verirseniz, oldukça düzenli bir gelir potansiyeli vardır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM