Pazar Araştırması İle Müşterilerinizi Tanıyın

Planports Ekibi 03.01.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1018 kere okundu



PAZAR ARAŞTIRMASI İLE MÜŞTERİLERİNİZİ TANIYIN

Marka yönetimi önemli bir iştir ve iyi yapıldığında, bir şirketin yatırım getirisini ve marka değerini önemli ölçüde etkiler. Eğer marka yönetimi araç ise, o zaman marka bilgeliği, markayı yolda taşıyan tekerleklerdir. Bu metaforu tüketen pazar araştırmacıları, marka yönetim aracı için karayolu oluşturan ve koruyan ekiplerdir.
Marka bilgeliği, tüketiciler ile ilgili üç tür bilgi hakkında bilgi sağlayan pazar araştırması ile desteklenir:
  1. Tüketiciler bir ürün veya hizmetle ilgilendiklerinde nasıl davranırlar;
  2. Tüketiciler, farklı ortamlarda veya farklı kanallarda nasıl davranırlar;
  3. Tüketiciler, bir markayı nasıl farklılaştırırlar veya birbiriyle ilişki kurarlar;
Herkes çevreden etkilenir. Tüketicilerin özellikle satın alma davranışlarının ortaya çıktığı bağlamdan etkilendiği görülmektedir. Sosyal medya ağları güzel bir örnektir. Tüketiciler genellikle nerede olduklarını ve oradayken ne aldıklarını paylaşmaya isteklidirler. Bu, özellikle “orada” yüksek statülü bir içerik olduğunda geçerlidir.
Bununla birlikte, pazar araştırmacılarının bildiği gibi, tüm içerikler eşit derecede etkili değildir. Tüketici personeli veya müşteri profilleri temel olarak hangi içeriklerin tüketici davranışını yönlendirmesi en muhtemel olduğunu anlama çabasıdır.
Tüketici Davranışı Gerçekten Ne İfade Ediyor?
Bir tüketici, farklılaşmaya yol açan bir marka, ürün veya hizmeti aldığında, ihtiyaçtan daha fazlasını edinmelidir. Farklılaşma, ürünü veya hizmeti satın alan ve kullanan tüketici de pozitif değer yaratan etkendir. Bu etken, bir markayı rakiplerinden ayıran özelliktir.
Tüketicilerin biribirlerinden etkilenmesi farklılaşmanın gerçekleşmesidir. Bir tüketicinin kararının başka bir tüketiciyi etkilemesi ve aynı ürün yada markayı satın almasına neden olmasıdır.
Bu etkileşim, ürün veya hizmet üretici veya servis sağlayıcı tarafından farklı, anlamlı ve etkin bir şekilde konumlandırılmalı, tüketicilerin kafasında meydana gelen farklılaşmaya dayandırılmalıdır.
Pazar araştırmacıları, yaklaşık bir yüzyıldır sistematik olarak tüketici davranışlarını inceliyor. Tüketici davranışı özellikle bu yüzyılda değişti ve pazar araştırması, pazarlama ve reklamcılık da aynı oranda değişim gösterdi.

Üç Temel Marka Stratejisi
Yaratıcı marka stratejisi, bu üç kategoride şunları dikkate alır, tasarlar ve uygular:
  1. Marka güvencesi
  2. Marka Yerine Getirilmesi
  3. Heyecanı Etkileme
Bir pazar araştırmacısının görevi üç temel ve birbiriyle ilişkili marka stratejisinin her birini optimize etmek için kullanılabilecek veri ve bilgileri saklamaktır.

Marka güvencesini sağlamak için planlar yapmalı ve bu bu planların doğru işlediğinden emin olmalıdır. Marka'nın tüketiciler üzerinde sağlaması hedeflenen etkinin gerçekleştiğinden emin olunmalıdır. Bir markanın hedef kitlesi, markayla karşılaştığında ortak bir hissiyata sahip oluyorsa ve bu hissiyat markanın tüketiciler üzerinde bırakmak istediği hisle uyuşuyorsa marka hedefi yerine getirilmiş demektir. Bir marka, kesinlikle heyecen yaratmalıdr. Bu heyecan, markanın değerini ölçmek için en doğru ölçüdür...

Binlerce yerel markamızın Global etkiler bırakmasını ve başarılar kazanmasını dileyerek bu makelimizi sonlandırıyoruz.  Tüm görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM