Pazar Araştırması Nasıl Kullanılır?

Planports Ekibi 04.01.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 2007 kere okundu



PAZAR ARAŞTIRMASI NASIL KULLANILIR?

Pazar araştırması, tüketiciler, rakipler ve pazarlama programlarının etkinliği hakkındaki bilgilerin toplanması ve analizidir.
Pazar araştırması bir iş başlangıcı için çok önemli olsa da, aynı zamanda kurulmuş işletmelerin karlarını arttırması için de yararlıdır. Pazar, hedef pazar (müşteriler) ve başarılı bir pazarlama planının geliştirilmesine olanak sağlayan rekabet hakkında doğru bilgilerdir.
İşletmeler Pazar Araştırmasını Nasıl Kullanır?
İşletme sahipleri aşağıdakileri yapmak için pazar araştırmasını kullanır:
  • Yeni bir işletmenin fizibilitesini belirleyin. Pazar araştırması, yeni başlayan işletmeler için bir iş planının temel bir bileşenidir. Pazar araştırması, ürün veya hizmet için bir talep göstermiyorsa, önerilen işletme muhtemelen geçerli olmayacaktır.
  • Müşteri ihtiyaçlarına cevap vermek için yeni ürün veya hizmetlere olan ilginizi test edin.
  • Yeni pazarlar bulun ve geliştirin ya da mevcut pazarları genişletin.
  • Endüstri ve ekonomik eğilimleri izleyin ve işi değişen çevreye uyarlamak için stratejiler geliştirin.
  • Müşteri hizmetleri gibi işletmelerinin yönlerini iyileştirin.
  • Rekabeti izleyin. Rakiplerinizin reklamlarını, web sitelerini, sosyal medya kampanyalarını vb. kontrol ederek pazar payınızı nasıl yakalamaya çalıştıklarını görün.
  • Rekabet stratejileri geliştirin. Örneğin, ürünler veya hizmetler için rekabetçi fiyat belirleme veya ürünlerinizin / hizmetlerinizin ve müşteri hizmetlerinin rekabetle nasıl karşılaştırılacağını belirleme.
Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?
Aşağıdakiler dahil, pazar araştırması yapmanın birkaç yolu vardır:
  • Müşteri Anketleri; Bunlar çevrimiçi, bire bir görüşmeler, "Memnuniyet Anketleri" ve telefon görüşmeleri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde gerçekleştirilir. Geleneksel telefon anketleri, maliyet ve düşük cevap oranından dolayı düşüşe geçiyor (çoğu insan onları rahatsız edici buluyor). Birçok işletme, tesisin önde gelen bir yerinde kısa bir müşteri geri bildirim formu sağlar, böylece müşteriler yorumlarını kaydedebilir.
  • Web Meraklısı İşletmeler; Web sitelerinde ve sosyal medyada müşterilerin geri bildirimlerini teşvik ederek pazar araştırması yapmak için çevrimiçi varlıklarını kullanırlar (ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında kısa bir web tabanlı anket, müşterileri araştırmak için basit, ucuz ve etkili bir yoldur. Anket mobil cihazlardan kullanılabilir).
  •  Ürün denemeleri veya kullanılabilirlik çalışmaları; Müşterilere canlı bir ortamda yeni ürün örnekleri sağlamak ve yanıtı ölçmek çok etkili olabilir. Doğrudan müşteri geri bildirimi, üründe gerektiği gibi değişiklik yapmak veya en uygun fiyatı belirlemek için kullanılabilir. Ürün denemeleri, yeni menü öğelerini test etmek isteyen yemek servisi kuruluşları gibi işletmeler için idealdir.
  • Odak gruplarıBunlar, yazılı bir konunun ya da bir moderatörle soru-cevap tartışmasının yapıldığı insan gruplarıyla düzenlenen oturumlardır. Odak grupları çok yararlı bilgiler toplayabilir, ancak organize edilmesi zordur; ayrıca küçük işletmeler için pahalı bir pazar araştırması yöntemidir. Odak grupları giderek daha fazla çevrimiçi yapılmaktadır.
  • Doğrudan gözlemBu, ürünlerin veya hizmetlerin ekranlarına nasıl tepki verdiklerini görmek için müşterilerin doğal bir ortamda (örneğin mağaza önü) izlenmesi veya video kaydı yapılmasını içerir. Gizlilik nedeniyle, video ile doğrudan gözlemlemenin, ankete katılan kişinin videonun kaydedildiğini bilmediği sürece, yalnızca halka açık bir ortamda yapılabileceğini unutmayın. Doğrudan gözlemlemenin, bilgi toplamak amacıyla müşterinin doğal bir şekilde davranmakta olduğu (muhtemelen başka bir anket formunda olduğu gibi muhtemel bir şekilde yanıt vermek yerine) avantajları vardır, ancak çok zaman alan bir pazar araştırması yöntemidir.
İşletmelerin pazar araştırması yapmak için pazar araştırma şirketlerini işe alması yaygın olmakla birlikte, küçük işletme sahiplerinin kendilerine ait olmaları mümkündür.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM