Portföy Yöneticisi Nedir?

Planports Ekibi 21.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 5623 kere okundu

PORTFÖY YÖNETİCİSİ NEDİR?

Portföy yöneticisi ya başkalarının parasını kullanarak yatırım kararları veren ya da bir finansal kurumun varlık ve borç portföylerinden sorumlu olan kişidir. 'Portföy yöneticisi' terimi, bir bireyi veya yatırım portföylerini yöneten bir firmayı ifade edebilir. Özel müşteriler, vakıflar, bağışlar veya emekli aylıkları adına çalışırlar. Amaç, portföyün beklenen getirisini en üst düzeye çıkarmak ve riski en aza indirmektir.Portföy, bir kişinin, şirketin, veya finans kurumunun sahip olduğu yatırım ürünlerinin bir yayılmasıdır.
Portföy yöneticisi genellikle araştırmacılar ve yatırım analistleriyle birlikte çalışır ve sonuçta bir yatırım stratejisi oluşturmaktan sorumludur.
Portföy yöneticileri de doğru yatırımları seçer ve her biri için ne kadar para harcayacağına karar verir.
Yönetilen bir hesabınız varsa, bu bir yatırım yöneticisinin veya portföy yöneticisinin sizin için yatırım kararlarınızı vereceği anlamına gelir. Başka bir deyişle, hesabınızı yönetir veya denetler.

Portföy yöneticisi yatırımları seçer

Yatırım bankaları analistlerini portföy yöneticilerine yatırım fikirleri sunmak için gönderirler. İlgili veriler üzerinden elemek ve hangi menkul kıymetleri alıp satacağınıza karar verirler.
Portföy yöneticisinin şirket yöneticileriyle konuşması, endüstri ve ekonomik eğilimleri izlemesi ve portföyün kaynaklarını yatırmak için doğru şirketi ve zamanı aradığı tam zamanlı bir iştir.
Portföy yöneticisi, yatırım karması ve politikasına ilişkin kararlar alır. Ayrıca beklenen getirilere karşı riski dengeler.
Yüksek düzeyde risk almak isteyen bir müşteri daha fazla getiri bekleyebilir. Bununla birlikte, daha büyük kayıp riski de vardır.
Yatırım fonları ve borsa yatırım fonları dünyasında iki tür portföy yönetimi vardır:
-Pasif
-Aktif

Pasif bir yönetici sadece bir piyasa endeksini izler. Öte yandan aktif bir yönetici, aktif olarak meşgul olarak piyasa getirisini yenmeye çalışır.
Tarihsel kayıtlara göre, aktif fon yöneticilerinin sadece çok küçük bir kısmı piyasa endekslerini geçiyor.
Fon yatırımı düşünüldüğünde, göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biri, hangi portföy yöneticisinin kabul edeceğidir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM