Spekülatif Yatırım Nedir?

Planports Ekibi 23.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 5738 kere okundu

SPEKÜLATİF YATIRIM NEDİR?

Yüksek getiri beklentisi karşılığında varlığın bir yatırım aracına yatırılması ya da kar elde etmek amacıyla kısa süreli finansal alım satım faaliyetlerinde bulunulması işlemine ‘’Spekülatif Yatırım’’ denir. Spekülasyon yapan kişi "spekülatör", yapılan faaliyet ise "spekülatif işlem" olarak adlandırılmaktadır. Spekülatör bir güvencenin temel değeri ile daha az ilgileniyor ve daha fazlası fiyat hareketleriyle de ilgileniyor. Yatırımcı, temettü veya faiz ödemeleri gibi varlığın getirebileceği yıllık geliri önemsemez. Önemli olan, gelecekteki bir tarihte ne kadar satabileceğidir.Gayrimenkul piyasaları, hisse senetleri, para birimleri, antikalar, güzel sanatlar, ve tahsilat için spekülatif yatırımlar oluşabilir.

Yatırım ve Spekülatif Yatırım

Yatırım, daha fazla para kazanmak için kaynakların (para) uygulanmasını veya bugün tüketilmeyen ancak gelecekteki servetlerin yaratılmasında kullanılan malların alınmasını ifade eder. Yatırımlar genellikle gelir artı büyüme sağlar.
Birçok uzman spekülatif bir yatırımın sadece daha fazla risk içeren bir yatırım olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, tanım akademisyenler, yasa koyucular ve ceza uzmanları arasında büyük farklılıklar göstermektedir.

Cambridge Dictionaries Online, spekülatif bir yatırımı şöyle tanımlamaktadır:
“Yüksek düzeyde zarar riski taşıyan bir yatırım veya bu tür yatırımlara yatırım yapma etkinliğidir.”
Basitçe söylemek gerekirse, spekülatif bir yatırımın sadece büyüme ile ilgili olduğunu söylerken, yatırım gelir artı büyüme ile ilgili olduğunu söyleyebilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM