Sanal Gerçeklik Nedir?

Planports Ekibi 12.10.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1058 kere okundu
SANAL GERÇEKLİK NEDİR?

Sanal gerçeklik (VR), benzetilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır. Geleneksel kullanıcı arayüzlerinin aksine, VR kullanıcıyı bir deneyime yerleştirir. Önlerinde bir ekran görüntülemek yerine, kullanıcılar suya batırılmış ve 3D dünyalarla etkileşime girebiliyor. Görme, duyma, dokunma, hatta kokulama gibi mümkün olduğunca çok duyuyu simüle ederek, bilgisayar bu yapay dünyaya bir kapı bekçisi haline getirilir. Neredeyse VR deneyimine ilişkin tek sınırlama, içeriğin kullanılabilirliği ve ucuz bilgi işlem gücüdür.

Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?
 
Sanal Gerçeklik ve artırılmış gerçeklik aynı madalyonun iki yüzüdür. Artırılmış gerçekliği, gerçek dünyada bir ayağı olan VR olarak düşünebilirsiniz. Artırılmış gerçeklik, gerçek ortamdaki yapay nesneleri taklit eder; sanal gerçeklik yaşamak için yapay bir ortam yaratır.

Artırılmış gerçeklikte, bilgisayar bir kameranın konumunu ve yönünü belirlemek için sensörler ve algoritmalar kullanır. Ardından AR teknolojisi, 3B grafikleri kameranın bakış açısından göründüğü gibi hazırlar ve bilgisayarın oluşturduğu görüntüleri kullanıcının gerçek dünya görüşü üzerine yerleştirir.
Sanal gerçeklikte, bilgisayar benzer sensörleri ve matematiği kullanır. Bununla birlikte, gerçek bir kamerayı fiziksel bir ortamın içine yerleştirmek yerine, kullanıcının gözlerinin konumu taklit edilmiş ortamın içine yerleştirilmiştir. Kullanıcının kafası dönerse, grafik buna göre tepki verir. Sanal nesneleri ve gerçek bir sahneyi birleştirmek yerine, VR teknolojisi kullanıcı için ikna edici, etkileşimli bir dünya yaratır.

Sanal Gerçeklik Teknolojisi


Sanal gerçekliğin hemen tanınabilen bileşeni başa takılan ekrandır. İnsanlar görsel canlılardır ve ekran teknolojisi genellikle sürükleyici Sanal Gerçeklik sistemleri ve geleneksel kullanıcı arayüzleri arasındaki en büyük farktır. Örneğin, CAVE otomatik sanal ortamları, sanal içeriği oda büyüklüğünde ekranlarda aktif olarak görüntüler. Üniversitelerdeki ve büyük laboratuvarlardaki insanlar için eğlenceli olsalar da, tüketici ve endüstriyel giyilebilir alanlar için uygun değildir.

Gelişmekte olan donanım çokluğu ve yazılım seçenekleri, takılıp taşınabilir geleceğin açılımı ancak henüz bilinmemektedir. HTC Vive Pro Eye, Oculus Quest ve Playstation VR gibi kavramlar ön plana çıkıyor, ancak Google, Apple, Samsung, Lenovo gibi kullanılabilirlikle şaşırtabilecek diğerleri gibi oyuncular da var. Her kim öne çıkıyorsa, bir salonda, ofiste veya fabrika katında çalışabilen kask büyüklüğünde bir cihaz satın almanın basitliği, sanal gerçeklik teknolojileri konusunda HMD'lerin (ekranların) merkezini oluşturdu.

Sanal Gerçeklik ve Sesin Önemi

İkna edici sanal gerçeklik uygulamaları sadece grafiklerden daha fazlasını gerektirir. Hem duyma hem de görme, bir kişinin mekan hissinin merkezindedir. Aslında, insanlar sesli ipuçlarına görsel ipuçlarından daha hızlı tepki verir. Gerçekten sürükleyici sanal gerçeklik deneyimleri oluşturmak için, doğru çevresel sesler ve mekansal özellikler şarttır. Bunlar sanal bir dünyaya güçlü bir varlık hissi veriyor

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM