Tahkim Nedir?

Planports Ekibi 16.10.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1043 kere okundu


TAHKİM NEDİR?

Tahkim, bağımsız bir üçüncü tarafın hakemlik ettiği uyuşmazlık çözümü türüdür. Terim, özel veya adli bir anlaşmazlık anlamına gelir. Tahkim duruşmasında, bir hakem veya bir mahkeme anlaşmazlığa aracılık eder. Anlaşmazlığa taraf olan taraflar, anlaşmazlığa karar verme yetkisini elinde tutuyorlar.

Bu nedenle, bir spor karşılaşmasında bir hakemin aksine hakem, son bir karar verir. Hakemin kararı, anlaşmazlığın sonucunu belirler.
Hakemin rolü bir hakimin hakeminden daha fazladır. Ancak, süreç mahkemedeki yargılamalardan daha az resmidir. Çoğu durumda, hakemler kendi başlarına uzmanlardır.

Tahkim çoğu zaman birçok nedenden dolayı mevzuata (mahkemelere) daha iyi bir alternatiftir. İlk olarak, hakem genellikle bir uzmandır. İkincisi, hakem sıklıkla bir hakimin yapamayacağı kararlar alabilir. Ve son olarak, çok daha ucuz ve daha hızlıdırlar. Ayrıca, organizatörler prosedürü tartışmalı tarafların ihtiyaçlarına göre uyarlayabilirler.

Hakemin kararı bağlayıcıdır

Bağlayıcı olmayan arabuluculuk, uzlaşma veya müzakerelerin aksine, tahkim bağlayıcıdır. Aslında, genellikle mahkeme hareketi kadar kesindir. İnsanlar genellikle bu tür bir duruşmayı mahkeme eylemine alternatif olarak kullanırlar.

Tahkim birçok boyutta geliyor

Basitçe söylemek gerekirse; tahkim bir anlaşmazlığın üçüncü bir tarafa yönlendirilmesidir. Sadece bir üçüncü taraf veya bir hakem grubu olabilir.
Eğer bir grupsa, genellikle 3, 5, 7, vb. üyelerden oluşur. Toplam hakem sayısı tek bir sayı olmalıdır. Aksi takdirde, oylamanın berabere olma riski vardır.
Duruşmanın gerçekleşmesi için her iki tarafın da bunu kabul etmesi gerekiyor. Bir sözleşmenin gelecekteki anlaşmazlık riski varsa, her iki taraf da ilgili sözleşmeye bir fıkra ekler.

Hakem, kararlaştırılan bir yerdeki duruşmaları izleyerek veya sadece belgelere dayalı olarak bir karara varabilir.

Londra merkezli Yeminli Hakemler Enstitüsü'ne göre:
“Tahkim, bağımsız bir üçüncü tarafın bağlayıcı olan bir karar verdiği” anlaşmazlıkların çözümü için adli olmayan bir süreçtir.”

Tahkim, sadece bir hakem ve iki tartışmalı taraftan oluşabilir. Ancak, bazıları çok daha büyüktür ve her iki tarafı temsil eden birkaç hakem ve danışmandan oluşabilir.

Tahkim ilkeleri

  • Anlaşmazlıkların üçüncü bir tarafça, gecikme veya gereksiz masraf olmadan adil bir şekilde çözümlenmesi. Üçüncü taraf tarafsız olmalıdır.
  • Taraflar, anlaşmazlıklarının çözümüne karar vermekte özgür olmalı, ancak kamu yararı için gerekli olan güvencelere uymak zorundadırlar.
  • Süreç ve nihai karar, herhangi bir mahkeme girişimi içermemelidir.

Tahkim avantajları

  • Tarafların özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde uyarlanabilir.
  • Hakemler genellikle anlaşmazlık alanında uzmandır.
  • İnsanların duruşma sırasında tartıştıkları her şey gizlidir. Tarafların sunduğu belgeler bile isterlerse gizlidir.
  • Çoğu durumda, taraflar mahkemeye göre çok daha hızlı bir nihai karara veya karara varır. Tahkim de mahkeme işlemlerinden çok daha ucuzdur.
  • Temyiz gerekçesi çok sınırlıdır.
  • Hakem karar verirse, mahkemeler arasında bağlayıcı ve uygulanabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM