Satış ve Pazarlama Arasındaki Fark

Planports Ekibi 02.08.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 2823 kere okundu
SATIŞ VE PAZARLAMA ARASINDAKİ FARK

Satış ve pazarlama, bir organizasyon içindeki iki işletme işlevidir. İkisi de geliri etkiler. Satış terimi, mal ve hizmet satışına yol açan tüm faaliyetleri ifade eder. Pazarlama, insanların satılan mal ve hizmetlerle ilgilenmelerini sağlama sürecidir.
Satış, mal veya hizmet satışına yol açan faaliyetleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Satış görevlileri, potansiyel müşterilerle ilişkilerin yönetilmesinden ve sonunda satışa yol açan potansiyel müşteriler için bir çözüm sunmaktan sorumludur.
Pazarlama işinizde kıvılcım ilgiyi yardımcı tüm faaliyetleri kapsar. Pazarlamacılar, potansiyel müşterilerin çıkarlarını anlamak için pazar araştırması ve analizini kullanır. Pazarlama departmanları, insanları işletmenin markasına, ürününe veya hizmetine çekmek için kampanya yürütmekten sorumludur.
Pazarlama ve satış arasında birkaç genel fark vardır. Örneğin, pazarlama çabalarını genel kamuoyuna veya daha büyük insan gruplarına odaklarken, satışlar genel halkın küçük gruplarını veya alt gruplarını hedef alır.
Pazarlama ve Satış
Pazarlama ve satış arasında tutarlı bir ortaklık oluşturmak için her bölümün temel öğelerini anlamamız gerekir.
Süreç
Bir pazarlama veya satış planı yazıyor olsanız da, her ikisi de şirket tarihi ve genel hedefleri ve girişimleriyle ilgili ayrıntıları içerecektir. Ardından planlar, her bölüm için özel olan planın özelliklerine dalarlar.
Pazarlama planı ürünü ne olduğunu belirlemektedir. Bu aynı zamanda pazarlamanın 4 P’si olarak da bilinir; ürün, fiyat, yer ve tanıtım. Hedefler belirlenir, pazarlama kanalları seçilir ve pazarlama ekibinin takip etmeyi planladığı kampanyalar için bir bütçe oluşturulur.
Satış planları, satış süreci, takım yapısı, hedef pazar ve hedeflerle ilgili ayrıntıları içerir. Ayrıca, satış planı, bu hedeflere ulaşmak için kullanılacak eylem planını, araçlarını ve kaynaklarını ana hatlarıyla belirtir.
Hedefler
Pazarlama ve satışın belirlediği temel hedefler nelerdir? Her iki bölüm de şirket için gelir elde etmek için ana odağa sahiptir.
Pazarlamanın temel amacı büyük resme bakmak ve şirketi, ürünü veya hizmeti ve markayı tanıtmaktır. Pazarlama departmanları, ürünlerin fiyatlandırılmasından ve ürünün müşterilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini nasıl doldurduğunu bildirmekten sorumludur. Hedefleri genellikle daha uzun vadelidir çünkü kampanyalar birkaç ay boyunca devam edebilir.
Satışlar için odak nokta kotalara ve satış hacmi hedeflerine ulaşmaktır ve bunlar daha kısa vadeli olma eğilimindedir. Satış hedefleri genellikle aydan aya ölçülür. Hedefler tanımlanır ve satış yönetimi, departmanlarının, ekiplerinin ve bireysel satış görevlilerinin genel hedefi karşılamak için ne kadar satış yapması gerektiğini hesaplar.
Araçlar ve Kaynaklar
Bir CRM veritabanı satış, pazarlama ve bir bütün olarak şirketin kullanabileceği bir araçtır. Veri tabanı, tüm departmanların içinde bulundukları müşteri yaşam döngüsünün hangi aşamasında olursa olsun, kişilerle ilişkileri yönetmelerine yardımcı olur .
Sosyal medya ayrıca her iki işletme birimi tarafından da kullanılabilir. Pazarlama için, sosyal medya içeriği tanıtmak için ve satışlar için kullanılabilir, sosyal satış stratejisinin bir parçası olarak kullanılabilir.
Ayrıca, her bölüme özgü araçlar var.
Pazarlama Araçları
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)
Arama motoru optimizasyonu (SEO) aracı
Proje yönetimi aracı
Veri raporlama yazılımı
İçerik oluşturma aracı
Satış Araçları
Toplantılar uygulaması
Belgeler aracı
Faturalama yazılımı
E-posta yönetimi aracı
Stok ve sipariş yönetimi yazılımı
Kaynakların bir pazarlama veya satış stratejisine getirilmesi, özellikle yeni teknolojiye bağlıdır.
Stratejiler
Pazarlama ekipleri, hedefledikleri kampanyanın türüne ve müşteriye bağlı olarak farklı stratejik yaklaşımlar alabilir. Ortak pazarlama stratejileri şunları içerir:
İnternet pazarlamacılığı
Basılı pazarlama
Blog pazarlaması
Arama motoru optimizasyonu
Sosyal medya pazarlamacılığı
Video pazarlama
Pazarlama stratejilerine benzer şekilde, satış yöntemleri sektörüne, ürünlerine, pazarına ve hedef müşterisine bağlı olarak değişebilir. En popüler satış metodolojilerinden bazıları:
SPIN Satış
Çözüm satışı
Satış Sonrası
Kavramsal Satış
SNAP Satış
Müşteri Merkezli Satış
Gelen satış
MEDDIC
Challenger Satışı
Sandler Sistemi
Bu satış stratejilerinin her biri bir alıcının bir sorunu çözmesine, bir hedefe ulaşmasına veya bir ihtiyacı karşılamasına yardımcı olur.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM