Satışı Kapatmak

Planports Ekibi 26.02.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1436 kere okundu

SATIŞI KAPATMAK

İlk olarak ‘’satışı kapatmak’’ kelimesini teknik olarak inceleyecek olursak; satışı sağlamak için yapılan girişimleri sonuca bağlamak anlamına gelir.

Satış yapan insanların çoğu satışı sonuçlandırmak için gerekli adımı atarken pek başarılı olamazlar. Bunun sebebi sonuçtan önceki aşamaların mantık çerçevesinde atılamamış olmasıdır. Aslında sonuç evresine gelene kadar satıştan daha önemli aşamalar vardır. Satış elemanının yolunu doğru çizebilmesi için stratejik davranması gerekir. Çünkü satış aslında bir sanattır.

Satışçının öncelikle yapması gereken şey doğru müşteriyi seçmesidir. Doğru müşteri demek ürününü gerçekten bir ihtiyaç olarak gören müşteridir. Mesela siz bir öğrenciye ev ya da arsa pazarlayamazsınız. Çünkü ev veya arsa onun ihtiyaç listesinde yer almaz. Ama ona sunacağınız ürün eğitim gibi ilgi alanına giren bir hizmet olursa şansınız var demektir.

Bir sonraki önemli nokta müşteriye çözüm yolu sunmak veya danışmanlık yapmaktır. Müşteriler ilgilendiği ürün veya hizmetle alakalı her zaman danışacak veya sorununu dile getirebilecek bir ulaşılabilirlik isterler. Müşteriye şunu empoze etmek gerekir; siz hizmetten yararlanmaya başladığınız zaman da ben yine sizin yanınızda olacağım, takıldığınız yerde sizin için elimden geleni yapmaya özen göstereceğim.

Satışı olumlu olarak kapatmanın bir diğer yolu müşteriden ürünle alakalı hiçbir şey gizlememektir. Yani müşteriye güven vermeniz gerekir. Yaşayacağı bir sıkıntı varsa kendisiyle paylaşmanız en doğrusudur. Bu durum ürünün fiyatı için de geçerlidir. Teknoloji artık herkesin ulaşabileceği kadar kolay. Müşterinizin farklı bir kanaldan ürününüzle alakalı bilmediği bir şey öğrenmesine fırsat vermeyin.

Devamlı ücretsiz eğitim ve destek bağlantınız olsun. Yani bütün ilgi satışı sonuçlandırana kadar olmasın. Bu durum müşteri ve sektör yelpazenizin genişlemesini de sağlayacaktır.

Satışı olumlu kapatmanın en önemli noktası, müşteriye kendinizi kanıtlamanızdır. Yani müşteri sizin işinizde iyi olduğunuzu görmeli. Bu durum güveni de arttırır. Aynı zamanda ciddiyet algısı da oluşturacaktır.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM