SATIŞ GERÇEKLEŞTİRİLİRKEN YAPILAN HATALAR
Günümüzde değişen ve gelişen teknoloji ile beraber, satış piyasası da sürekli güncellenmektedir. Değişen bu şartlarda önemli olan doğru satış stratejileri geliştirmektir. Fakat bu stratejileri geliştirirken önemli olan müşteriyi hatasız bir şekilde kazanmaktır. Satış konusunda belki de çoğumuza göre doğru gelen fakat aslında hata olan durumları inceleyelim;
Günümüzde değişen ve gelişen teknoloji ile beraber, satış piyasası da sürekli güncellenmektedir. Değişen bu şartlarda önemli olan doğru satış stratejileri geliştirmektir. Fakat bu stratejileri geliştirirken önemli olan müşteriyi hatasız bir şekilde kazanmaktır. Satış konusunda belki de çoğumuza göre doğru gelen fakat aslında hata olan durumları inceleyelim;
- Öncelikle yapılan hatalardan biri müşteriyi tanımaya çalışmaktan çok ürünü veya hizmeti direkt olarak müşteriye satmaya çalışmaktır. Bu yapılan hataların başında gelir. Satışçının ilk olarak yapması gereken şey asıl dikkatini ürününe veya hizmetine değil müşterisine vermesidir. Önce müşteri dinlenmelidir, ardından müşteriye bir ihtiyaç analizi yapılmalıdır ki müşteriye doğru hizmet verilebilsin. Ayrıca müşterinin ne istediğin tahmin etmekte hatadır. Tahmin etmek yerine daha açık bir şekilde müşterinin kendi ağzından dinleyin.
- Müşteriye konuşma fırsatı verilmelidir, ve kesinlikle müşteriden fazla konuşulmamalıdır. Müşteri için yarattığınız bu konuşma fırsatı müşteri de ‘’bu kişi benim ihtiyaçlarımı göz önünde bulunduruyor ve önemsiyor’’ imajını uyandırır. Burada konu olan müşterinin sadece konuşması değil, konuştuktan sonra satışçının ona doğru çözüm önerilerini sunup tatmin edebilmesidir.
- İşiniz satış ise eğer en fazla karşılaşacağınız durumlardan biri de itirazlardır. Bunun olmaması demek anormal bir satış evresi geçiriyorsunuz anlamına gelir. Burada mühim olan kesinlikle itirazın gelmesi değil, gelen o itirazı müşteriyi tatmin edecek şekilde karşılamaktır. Karşı taraftan itiraz alıyorsanız müşteri artık olumlu bir potansiyele girmiştir. Tabi nu durumu avantaja çevirmek yine sizin elinizdedir. Müşteri ile asla tersleşmeyin ve anlaşmazlık yaşamayın. Böyle bir durum ile karşılaşacağınızı düşündüğünüz anda sadece müşteriye hak verip açıklamalar yapmalısınız.
- Özellikle telefonda satış yapanların dikkat etmesi gereken en önemli konu, konuşmayı uzatabildiği kadar uzatmasıdır. Daha fazla telefon görüşmesi yapabilmek için mevcut görüşmeleri kısa tutmayın. Telefonda satış yüz yüze satış yapmaktan daha zordur. Buradaki püf nokta müşteriye güven vermek ve samimiyet kurmaktır. Ve kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizi düşünerek asla sesinizi yükseltmemelisiniz.
- Yapılan büyük hatalardan biri de müşteriden gelen soru yanıtlanamadığı anda konuşmaya devam etmektir. Unutmayın kimse sorularına cevap alamadığı bir hizmetten yararlanmak istemez. Buna sizde dahilsiniz!
- Satış yaparken doğrudan aday ve hedef belirlemek yanlıştır. Satışçının kendi hedefleri olabilir ama bu hedeflere bağlı olarak müşteriyi bu kalıba uydurmak yanlıştır. Bu durum sizi yanlış kitleye yoğunlaşmaya iter. Satış görüşmesi gerçekleşmeden önce satışçının önce müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda neleri önerebileceğini düşünmesi gerekir.
- Yapılan bir diğer yanlış da müşteriyi genel anlamda bilgilendirmeden hemen satışa çevirmeye çalışmaktır. Bu durum müşteriyi şüphelendirir ve satın almayı düşünüyorsa bile almaktan vazgeçirir.
- Satış için müşteriye gitmeden önce mutlaka bir n hazırlık yaparsınız fakat, müşterinizin yanında kesinlikle tekdüze bir şekilde sunum dosyanıza bağlı kalmadan yapmalısınız. Bu durum müşterinize karşı bir özgüven izlenimi verir.
- Müşterilerinizle aranızda katı setler olmasın, arayı her zaman sıkı ve samimi tutmaya çalışın.
- Satış evrelerinizde her zaman plana yer verin sürprizlere değil!
- En son olarak ürünün fiyatını değil özelliklerini anlatın ve ürünü müşteri için vazgeçilmez hale getirin.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM