Siber Zorbalık Nedir?

Planports Ekibi 05.06.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 1049 kere okundu

SİBER ZORBALIK NEDİR?

Siber zorbalık, başka birini taciz etmek, tehdit etmek, utandırmak veya hedeflemek için teknolojinin kullanılmasıdır. Çevrimiçi tehditler, agresif veya kaba metinler, tweetler, yayınlar veya mesajlar önemlidir. Başkalarını incitmek veya utandırmak için tasarlanmış kişisel bilgileri, resimleri veya videoları yayınlamak da öyle. Siber zorbalık, kişiden istendikten sonra bile kaldırılmayan fotoğrafları, mesajları veya sayfaları da içerir. Diğer bir deyişle, çevrimiçi olarak yayınlanan ve başkalarını incitmek, taciz etmek veya üzmek anlamına gelen bir şeydir.Bir kişinin cinsiyeti, dini, cinsel yönelimi, ırkı veya fiziksel farklılıkları gibi şeylere odaklanan gözdağı veya ortalama yorumlar, birçok yerde yasalara aykırı ayrımcılık olarak sayılır. Bu, polisin dahil olabileceği ve zorbaların ciddi cezalarla karşılaşabileceği anlamına gelir.
Çevrimiçi zorbalık genellikle anonim veya izlenmesi zor olduğu için özellikle zararlı ve üzücü olabilir. Kontrol edilmesi de zordur ve mağdur olan kişinin mesajları kaç kişinin (veya yüzlerce kişinin) gördüğü hakkında hiçbir fikri yoktur. Çevrimiçi zorbalık ve tacizin yapılması diğer zorbalık eylemlerinden daha kolay olabilir çünkü zorbalığın kendi hedefiyle yüz yüze gelmesi gerekmez.

Siber zorbalığın sonuçları nelerdir?
Çevrimiçi zorbalık, diğer zorbalık türleri gibi, ciddi uzun süreli sorunlara yol açabilir. Sürekli bir rahatsızlık veya korku durumunda olmanın stresi, ruh hali, enerji seviyesi, uyku ve iştahla ilgili sorunlara yol açabilir. Ayrıca, kişinin ürkek, endişeli veya üzgün hissetmesini sağlayabilir. Kişi zaten depresif veya endişeli ise, siber zorbalık işleri daha da kötüleştirebilir.
Zarar gören sadece zorbalık yapılan kişi değildir. Siber zorbaların cezası ciddi olabilir. Giderek daha fazla okul ve okul sonrası programlar siber zorbalığa yanıt vermek için sistemler oluşturuyor. Okullar zorbaları spor takımlarından çıkarabilir veya okuldan askıya alabilir. Bazı siber zorbalık türleri okul kodlarını ihlal edebilir, hatta ayrımcılıkla mücadele veya cinsel taciz yasalarını ihlal edebilir. Yani bir zorba ciddi hukuki sorunla karşılaşabilir.
Çevrimiçi ortamda güvende olun. Akıllı telefonunuzu ve çevrimiçi sitelerinizi şifre ile koruyun ve şifrelerinizi sık sık değiştirin. Parolalarınızı yalnızca ebeveyninizle veya velinizle paylaştığınızdan emin olun. Dünyanın görmesini istemediğiniz kişisel bilgileri veya fotoğrafları / videoları paylaşmadan önce iki kez düşünmek de akıllıca olacaktır. Bir fotoğraf veya mesaj gönderdikten sonra silmek zor veya imkansız olabilir. Bu nedenle, fotoğraf gönderirken veya birinin mesajına yanıt verirken dikkatli olmanızı hatırlatırız.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM