Şirket Kültürü Nedir?

Planports Ekibi 08.06.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 1726 kere okundu

ŞİRKET KÜLTÜRÜ NEDİR?

Şirket kültürü, bir kuruluşun ortamına katkıda bulunan değerler, davranışlar ve paylaşılan vizyondur. İlgi çekici, eğlenceli bir şirket kültürü yetenekleri çekebilir ve çalışanlarına en iyi performansı göstermeleri için ilham verebilir. Buna ek olarak, şirket kültürü iş yerinizin değerlerini açıkça gösterir ve sonuçta tüm şirketinizi ortak bir vizyon altında yönlendirir. Kültürünüzün iyileştirilebileceğini düşünüyorsanız ancak nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, farklı şirket kültürleri hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin ve kendi kültürünüzü nasıl geliştirebileceğiniz konusunda fikir edinin.

Şirket Kültürü Türleri
1. Takım Kurum Kültürü
Adından da anlaşılacağı gibi, bir takım şirket kültürü, takım bağlarının ve departmanlar arası işbirliğinin en önemli öncelikler olduğu kültür kültürüdür. Takımda bir şirket kültüründe, düzenli ekip gezileri veya iş sonrası içecekler de dahil olmak üzere, güçlü çalışan ilişkilerini teşvik etmek için planlanan hem resmi hem de gayri resmi etkinlikler bulacaksınız. Buna ek olarak, takım şirket kültürü genellikle çalışan mutluluğunu sağlamak için esneklik ve bir düzeyde özerklik sunar. Örneğin Netflix, çalışanlarına tam bir yıl sınırsız aile izni sağlar ve bu da çalışanlara kendileri için neyin en iyi olduğuna karar verme fırsatı verir. Netflix ayrıca, bağımsız karar almayı ve bilginin açıkça paylaşıldığı bir kültürü teşvik eder. Kültürün bu yönleri, şirketin bir çalışanın bireysel ihtiyaçlarını feda etmeden hedeflere ulaşma yolunda ilerlemesini sağlamak için ekip üyeleriyle işbirliği yapmanın ve iletişim kurmanın önemini vurguladığından doğası gereği ilk önce takımı ifade eder.

2. Seçkin Kurum Kültürü
İnovasyon ve ileri görüşlülüğün sadece teşvik edildiği değil, aynı zamanda beklenen bir kültür olan seçkin bir şirket kültürünü düşündüğünüzde Google veya Facebook gibi şirketleri düşünmek isteyeceksiniz. Seçkin bir şirket kültürü yalnızca en iyiyi işe alır ve hızlı büyümeye değer verir. Sonuçta, seçkin bir şirket kültürünün çalışanları endüstrilerinin öncüleri olmayı hedefler. Şirketiniz her çalışanı kutunun dışında düşünmeye ve statükonun sınırlarını günlük olarak zorlamaya teşvik ederse elit bir şirket kültürüne sahip olabilirsiniz.

3. Hiyerarşi / Geleneksel Kurum Kültürü
Hiyerarşik veya geleneksel bir şirket kültüründe, kârlılığın her zaman en yüksek öncelik olduğunu göreceksiniz. Yani geleneksel bir şirket kültürüne sahip bir şirket muhtemelen riskten kaçınan ve veriye dayalı kararlar almaktadır. Geleneksel bir kurum kültürü büyük olasılıkla kıyafet kurallarını uygular ve açıkça tanımlanmış bir hiyerarşiye sahiptir. Ek olarak, geleneksel bir kültürün yeni bir teknolojinin uygulanmasını zorlaştıran yerleşik bir uygulaması vardır. Motorlu Taşıtlar Dairesi gibi bürokratik örgütler, hiyerarşi kültürüne iyi bir örnektir. Bu organizasyon tutarlılık ve sonuçlar sağlamak için kurumsal prosedürleri takip eder.

4. Yatay Kurum Kültürü
Yatay bir şirket kültürü genellikle küçük başlangıçlarla daha popülerdir. Adından da anlaşılacağı gibi, herkesin konuştuğu ve işbirliğinin kritik olduğu bir kültürdür. Şirket tipik olarak genç olduğu için yatay bir şirket kültürü doğası gereği esnektir ve çalışanları stratejilerini geliştirmek için pazar araştırmasını kullanmaya teşvik eder.

5. Klan Kültürü
Son olarak, klan kültürü "aile benzeri" atmosfere sahip bir şirketi ifade eder. Genellikle küçük şirketler ve yeni kurulan şirketler arasında popüler olan klan kültürü, yüksek düzeyde çalışan katılımı, işbirliği ve ekip çalışmasına büyük önem vermektedir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM