Stopaj Nedir?

Planports Ekibi 02.03.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1410 kere okundu

STOPAJ NEDİR?

Stopaj kelimesi iş hayatında sıkça karşılaştığımız bir terimdir. Stopaj aslında bir vergi ödeme şeklidir. Şöyle ki; işverenlerce gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan bir kazanca ait tutarın, iş yapana ödenmesi sırasında, yasa ile belirlenmiş oranlarca bu tutarın bir kısmının korunarak, iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde gerçekleşen vergileme şeklidir.

Bu vergilendirme şekli günümüzde daha da geniş alanlara yayılmıştır. Hatta bazen birçok vergi ödemesi bu şekilde yapılmaktadır. Mesela bir fabrikada çalışan işçinin vergisi kendisi tarafından değil işvereni tarafından maaşından kesilerek Vergi Dairesi’ne ödenir. Yine aynı şekilde kamu personellerinin de vergileri maaşlarından kesilerek ödenir.

Stopaj genelde gelir vergisinde uygulanır. Fakat bunun dışında diğer bazı vergilerde de kullanılır. Bunun sebebi insanların vergi kaçakçılığı yapmasını önlemektir. Yani istese de istemese de bu vergiyi ödemesi anlamına gelir.

Gelir vergisi ödenirken, maaş daha personelin eline geçmeden ödemesi devlete yapılır. Yani maaşını gelir vergisini ödemiş bir şekilde alır.

Stopaj Usulü ile Vergi Yatırması Gereken Kurum veya İşveren Kurumlar:

-Kamu İdare ve Müesseseleri

-İktisadi Kamu Müesseseleri

-Şair Kurumlar

-Ticaret Şirketleri

-Dernekler

-Vakıflar

-Dernek ve Vakıfların İktisadi İşletmeleri

-Gerçek gelirlerini beyana mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı

-Zirai kazançlarını bilanço ya da zirai işletme hesabına göre tespit eden çiftçiler


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM