Talebe Dayalı Fiyatlandırma

Planports Ekibi 24.06.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 6301 kere okundu

TALEBE DAYALI FİYATLANDIRMA

Talebe dayalı fiyatlandırma müşteri talebindeki dalgalanmaları dikkate alan ve fiyatları algılanan değerdeki değişikliklere uyacak şekilde ayarlayan bir fiyatlandırma yöntemidir. Bu yöntem, bir şirketin iş hedefleri, pazardaki yeri, tüketici tercihleri ve ürün kalitesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bir şirketin uygulayacağı talebe dayalı fiyatlandırma yöntemi, şirketin piyasaya nasıl ve ne zaman girdiğine de bağlıdır. İşletmenizin nerede durduğuna bağlı olarak, şirketinize uygun olabilecek talebe dayalı fiyatlandırma yöntemleri aşağıda verilmiştir.

1. Fiyat Kaydırma
Fiyat gözden geçirme, tüketicilerin satın almak istediği bir ürünün en yüksek fiyatını belirleme uygulamasıdır. Bu nedenle bir şirket, başlangıçta ürün fiyatını orantısız bir şekilde yüksek olarak belirleyebilir, ancak yeni rekabet ortaya çıktıkça ve tüketici fazlası düştükçe, bu şirket fiyatı giderek artan bir duyarlılığa sahip müşteri tabanına uyacak şekilde kademeli olarak düşürecektir.
Strateji çoğunlukla yeni teknolojinin yaratıcıları tarafından kullanılır. Bu şirketlerin alanlarındaki rakipler kendi alternatiflerini yakaladıkları veya sundukları için, orijinal yenilikçilerin fiyatlarını adapte etmeleri gerekiyor.

2. Penetrasyon Fiyatlandırması
Penetrasyon fiyatlandırması, ilk teklif üzerine fiyatları düşürerek ve fiyatları düşük ayarlayarak yeni alıcıları ürün veya hizmete çekme sürecidir. Amaç, bu ürünün değerini rakiplerine göre algılamaktır.
Bu, düşük fiyatların marka bilinirliğini artırabileceği fikrine dayanan bir süreçtir ve markanız tüketicinin dikkatini çektiğinde, fiyatlar yükselse bile ürün müşterinin gözüne girmiştir.

3. Değer Tabanlı Fiyatlandırma
Değer temelli fiyatlandırma, ürünün tüketici değerinin ne kadar olduğunu temel alarak uyguladığı fiyatlandırma sürecidir. Konsept, çoğu müşterinin kendi imajını geliştirmek için tasarlanmış ürünler için geçerlidir. Müşteriler, tamamen kendi değerlerinin ortak algısına dayanarak bir fiyat öderler.
Bu, genellikle ürünün ihtişamıyla ilgilidir. Değer temelli fiyatlandırma, premium ürünler için aşırı fiyatlar gibi gelebilecek şeyleri yönlendirir. Yine de, uygulamalarının genişliğine dayanarak, anlaşılmaya değer bir kavramdır.

ÖRNEKLER
Disney dünyası
Disney World'e giriş ücreti sezona göre değişiyor. Parklar Noel, Yeni Yıl ve Paskalya’da fiyatları artırıyor. Buna karşılık, Ocak ve Şubat ayı başlarında fiyatlar en ucuz olma eğilimindedir.
Bu fiyat dalgalanmalarının ardındaki mantık oldukça açıktır. Büyük tatiller Disney World gibi turistik yerler için talep yaratırken, Ocak ayının son kısmı ve Şubat ayının erken kısımları, ailelerin tipik olarak zaman ayırıp zaten seyahat ettikleri büyük seyahat mevsimlerini hemen takip ediyor.

iPhone'lar
Apple, piyasaya sürdüğü her yeni iPhone neslinde genellikle fiyat kayma özelliğini kullanıyor. Genellikle her yeni modeli orantısız olarak yüksek bir maliyete benzetir.
Zaman geçtikçe ve bu ilk fiyat noktasındaki yeni telefonlara olan talep azaldıkça, modeller giderek daha ucuz hale geliyor. Sonunda, yeni bir iPhone modeli piyasaya sürüyor ve döngü yeniden başlıyor.
Talebe dayalı fiyatlandırma, farklı iş ihtiyaçlarını ve pazar konumlarını karşılayan çok çeşitli formlarda gelir. Şirketinize en uygun stratejiyi belirlemek biraz düşünceli ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Yine de, işletmenizin doğası ne olursa olsun, talebe dayalı fiyatlandırmanın temel ilkelerini anlamakla ilgilidir.



Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM