Talebin Çapraz Fiyat Esnekliği Nedir?

Planports Ekibi 29.12.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 30392 kere okundu




TALEBİN ÇAPRAZ ESNEKLİĞİ NEDİR?

Küçük bir işletmeyi yürütmek ve şirketinizin başarılı olmasını istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birçok konsept, strateji ve formül vardır. Bazı fikirler oldukça basittir ve uygulanması kolaydır; bazıları ise girişimcilik finansında bir kursa gitmeniz gerekiyormuş gibi hissetmenizi sağlar.
İşletme sahiplerinin problem yaşamasına neden olabilecek bir ekonomik ilke, talebin çapraz esnekliğidir.
Ancak, birkaç sağlam örnekle, akıllı girişimciler bu kavramın nasıl çalıştığını anlayabilir ve daha da önemlisi fayda sağlayabilir.

Talebin çapraz fiyat esnekliği nedir?
Bazen talebin çapraz esnekliği olarak da adlandırılan bu kılavuz, başka bir ürün veya hizmetin fiyatı değiştiğinde tüketicinin tamamlayıcı veya ikame edici bir ürün veya hizmete nasıl tepki verdiğini ölçer.
Denklem, bir ürünün miktar talep yüzdesindeki değişimi (artmış veya azalmış), tutarlı bir taleple belirli bir ürünün fiyat değişim yüzdesine göre böler. Kısacası, talebin çapraz esnekliği aşağıdakilerle hesaplanır:
Formül: İkame ürün için miktar talebindeki yüzde değişim / Orijinal ürün fiyatındaki yüzde değişim
Bu prensibi göstermek için kullanılan ortak örnekler günlük yaşamımızda bulunabilir. Örneğin, inek sütünün fiyatı artarsa, soya sütü, badem sütü ya da yulaf sütü gibi süt olmayan süt yerine geçenler için talepte bir artış meydana gelebilir.
Benzin fiyatı yaz aylarında artarsa, daha fazla araç paylaşımı hizmeti ve toplu taşıma araçları için aylık pasolara olan talebi artırması muhtemeldir.
Talep analizinde çapraz esneklik, bir ikame veya tamamlayıcı ürün veya hizmete olan talebin fiyat artışından veya düşüşünden ne kadar etkilendiğini açıklamak için kesin bir rakam sağlayabilir.

Tamamlayıcı veya ikame edici olmak ne demektir?
Talebin çapraz esnekliği negatif bir sayıya eşitse, bu, ölçülen iki ürünün tamamlayıcı olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, belirli bir üründeki fiyat artışı, başka bir ürün için miktar talebinde bir düşüşe neden olursa, iki mal tamamlayıcı bir ilişki içindedir. Örneğin, gıda maliyetindeki bir artış genellikle eğlence talebindeki azalmaya neden olur.
Bununla birlikte, talebin çapraz esnekliği pozitif bir sayıya eşitse, bu, ölçülen iki ürünün ikame edici olduğu anlamına gelir. Örneğin, bir ortak şirketin fiyatı artarsa, rakip bir ortak şirket aniden ofis alanlarına olan talebin arttığını görebilir. Tüketiciler, fiyat artışının ardından bir ürün veya hizmeti diğerine ikame eder.
İkame sonucu, ekonomik ilke ile analiz edilen tipik bir ilişkidir, ancak tamamlayıcı ilişkiler de nadir değildir. Ayrıca, talebin çapraz esnekliğinin sıfıra eşit olması durumunda, iki ürünün bağımsız olduğu söylenir ve bir ürünün fiyatındaki bir değişiklik diğerinin talebini etkilemez.

Küçük işletmeler için talebin çapraz esnekliği ne anlama gelir?
Talebin çapraz esnekliği, ilk kez bir pazara giren veya mevcut ürün veya hizmet hattını genişletmeyi uman küçük işletme sahipleri için değerli bir araçtır.
Ürün veya hizmetinizdeki fiyat değişikliklerinin etkilerini ve yerine geçen miktar taleplerini analiz etmek iş modeliniz için en iyi fiyat noktasını belirlemenizi sağlar. Rakipsiz ürün veya hizmetler, pazarda rakipleri olan ürün veya hizmetlere göre fiyatlarını çok daha yüksek oranda kurmakta veya yükseltmekte özgürdür.
Tamamlayıcı ürünler ve hizmetler genellikle tamamlayıcı bir ürünün mevcudiyeti veya fiyatındaki herhangi bir değişikliğin yeni veya güncellenmiş bir ürün veya hizmet ile ele alınması gerektiği anlayışını yansıtan oranda fiyatlandırılır.

İşletmenizdeki talebin çapraz esnekliğini nasıl kullanabilirsiniz?
İşletmeniz için talep formülünün çapraz esnekliğini kullanırken, fiyat değişikliklerinin o ürünün fiyatlandırması değil, bir ürün için miktar talebi üzerindeki etkisini ölçtüğünüzü unutmayın. Birçok girişimci, fiyat değişikliklerinin ikame edici rakip fiyatları veya tamamlayıcı piyasa kalemlerinin fiyatı üzerindeki etkilerine odaklanır. Talebin çapraz esnekliği, fiyatından bağımsız olarak söz konusu ürünün miktarına olan talebi ölçer.
İşletmenizin yerine geçebilecek güncel veya uygun fiyatlı rakipleri bulunmayan bir ürün veya hizmet sağlıyorsa, talebin çapraz esnekliğinin müşterilerinizi etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Tamamlayıcı bir ürünün fiyatındaki düşüş, işletmenizin ürününe olan talebin azalmasına neden olabilir.
Endüstri pazarını, talebin çapraz esnekliğine doğru bir gözle inceleyen bir iş planı, yeni bir işletme kurmanın mı yoksa girişiminizi genişletmenin mi şu an şirketiniz için en iyi hareket yolu olduğunu belirlemek için sizi daha güçlü bir konumda bırakacaktır.
 

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM